Juletiden nærmer sig og vi venter alle spændt på den store aften, hvor vi samles i venners og families selskab. Vi mødes om hyggen og den gode mad - og her er det vigtigt, at vinen kompletterer den lækre julemad.

En traditionel dansk julemiddag med klassisk tilbehør fortjener en skøn vin, men det kan være svært at parre den rette vin, der både passer med den fede sovs, de søde brunede kartofler, syren i rødkålen og det salte kød. Hos Tofterup Brothers har vi derfor taget sovseskeen i egen hånd og giver dig den ultimative guide til hvordan du vælger den helt rigtige vin til jul.

Vælg den rette vin til julemaden

Den klassiske julemiddag består af mange skønne elementer, men de er alle tunge og har en meget fyldig smag. Derfor kan din julevin også hurtigt blive alt for anonym og næsten ligegyldig, hvis den ikke formår at spille op mod disse smagsnoter i maden.

Et godt sted at starte, når du skal vælge vin til julemaden, er at kigge efter en rødvin, der ikke er alt for tør. Dernæst bør du se efter en lidt højere alkoholprocent, da denne formår at skære gennem den fede smag i både fedt og sovs.

Hvis du ønsker det bedste match af julevin til maden, bør du tænke over om du ønsker at servere and eller flæskesteg. Og hvis du serverer begge dele, kan du med fordel også sørge for to forskellige rødvine.

Du kan læse mere om hvordan du vælger den rette vin til jul og den skønne julemad nedenfor.

Julevin til andestegen

Julemaden er fed, og juleanden er ingen undtagelse, da fuglen har masser af fedt på kroppen. Når tilbehøret i form af sovs, de brunede kartofler og den syrlige rødkål serveres til, så kræver det en vin, der kan matche alle de dominerende smage.

Du kan med fordel gå med en italiensk Amarone, der ofte har noter af frugt og mørke bær, som kompletterer det søde tilbehør. Derudover har vinen oftest også en lidt højere alkoholprocent, der passer godt til fedmen i andestegen.

Udover Amarone, kan du også vælge at gå med en Zinfandel, der oftest har de samme noter, som vi forbinder med jul; nemlig nødder, rosiner, svesker, kanel og peber. Zinfandel har også tendens til en højere alkoholprocent.

Skal det være en helt særlig vin til juleanden, bør du prøve en rødvin fra Rhône på Grenache-druen, herunder en Châteauneuf-du-Pape.

Julevin til flæskestegen

Står julemenuen på flæskesteg og samme klassiske tilbehør som nævnt ved anden, kan du med fordel også vælge enten Amarone eller Zinfandel, da der er tale om nogenlunde samme smagsnoter i både ande- og flæskesteg.

Hvis du ønsker noget helt særligt, kan vi anbefale at vælge en julevin på Malbec-druen, der er én af de bedste, som du kan nyde til flæskesteg. Her er der tale om en saftig rødvin med god sødme og noter af ribs, solbær, nelliker og svesker.

Vores bedste bud på den perfekte vin til jul

Hvis du ønsker en vin til jul, der både kan parres til juleand og flæskesteg, kan vi anbefale vores Tofterup Brothers Ribera del Duero Crianza.

Ribera del Duero har masser af saft og kraft, der spiller op mod de tunge og fede julesmage, men har derudover også en dejlig sødme og en lidt højere alkoholprocent, der kan skære gennem fedtet i hhv. and, flæskesteg og sovs.

Vores Ribera del Duero er produceret på spansk Tempranillo og er lagret i 12 måneder på delvist nye franske egefade. Du finder noter af mørke bær, kombineret med lag af både cappuccino, nelliker, vanilje og lidt pibetobak. Smagen er intens og du mødes af modne tanniner og lang afslutning, der passer yderst godt til julemiddagen.

Ønsker du den perfekte vin til jul? Tofterup Brothers forhandles nær dig, så du kan servere skøn julevin på den store aften.

Find vores vin her.

Men hvad med vin til risalamanden?

Ønsker du julevin til risalamanden, bør du vælge en dessertvin eller portvin. I risalamanden finder du den fede flødesmag, noter af nødder fra de hakkede mandler, men også en både tydelig syre og sødme i kirsebærsovsen. Da oplevelsen i desserten er overvejende sød, bør du gå efter en dessertvin med frugtnoter og sødme, men du kan alternativt også nyde en portvin med noter af svesker, blommer, rosiner og kirsebær.

Flere tips til valg af vin til julemaden

Serveres der forret?

Det er ikke så udbredt at servere en forret til julemiddagen, men vi begynder at se det oftere og oftere. Her består forretten oftest af fisk, hvilket vil kompletteres af en dejlig hvidvin. Her vil vores Organic White hvidvin passe perfekt med dens friske citrusaromaer, fylde og blødhed, der afsluttes med masser af frugt.

Til julegodterne

Julemiddagen er nydt, mandelgaven er vundet og gaverne er pakket op. Nu er det tid til at nyde lidt julegodter og gerne med en god julevin.

Vin til julens knas og snacks kan med fordel være en portvin, der også blev serveret til risalamanden, men kan også være en sød rødvin.

Vælger du Ribera del Duero som din julevin

Hvis din vin til jul er vores smagfulde Ribera del Duero, anbefaler vi, at du giver vinen luft i en time inden den serveres. Ilten er med til at fremhæve vinens smag, hvor den vil give en endnu større oplevelse og komplementere julemiddagen. Server evt. vinen på karaffel.