Vin til mad

Vin til mad - hvordan er det nu lige det er? Sød vin til sød dessert? Eller kræver det syre? Man kan hurtigt komme ud på dybt vand, når man står foran vinhylderne. Så hvordan skal vin til mad parres, så du og dine gæster får den bedste smagsoplevelse? Her på siden giver vi en håndfuld gode huskeregler, så du altid kan komme hjem med den rigtige vin til maden.

 

Vin til mad - få alle huskereglerne

Når du parrer den rigtige vin til mad, bliver oplevelsen en helt anden. Den bliver fuldendt. Men hvilken vin passer til hvad og hvad bør man gå efter, når man står ved vinhylden og netop har købt ind til middag? Det kan være en jungle at finde rundt i, men heldigvis kan du danne dig et overblik ved hjælp af vores vin til mad guide her på siden.

Men lad os lige få en enkelt ting slået fast først: vinen må aldrig overdøve maden, men maden må heller aldrig overdøve vinen.

Huskeregler, når du skal vælge vin til mad:

Lette retter kræver let vin
En let ret bliver hurtigt overdøvet, hvis du vælger en tung rødvin. Du bør derfor altid sigte efter at finde en let vin til lette retter og gerne hvid, hvis der er tale om eksempelvis fisk.

Kraftige retter kræver kraftig vin
Intensitet vil have mere intensitet. Jo mere kraft og smag der er i maden, jo kraftigere bør vinen også være for at skabe balance til smagsoplevelsen.

Krydret mad kræver kraftig og fyldig vin
De mange krydderier i maden fylder meget i smagsoplevelsen og derfor vil en let vin hurtigt forsvinde. En kraftig vin til mad med krydderier er derfor at foretrække.

Fede retter kræver vin med en god syre og friskhed
Fed mad har brug for et løft og det kan gøres ved at skabe modspil ved hjælp af en frisk og syrlig vin. Dette skaber en god balance.

Søde retter og desserter kræver sød vin
Sødme kan gøre det svært for mange vine. Når du spiser noget sødt, vil det forstærke både syrligheden og bitterheden i vinen, men faktisk bliver din fornemmelse af vinens sødme også mindsket. Netop derfor er dessertvin altid meget sødt; for at opveje den søde dessert og give en god samlet oplevelse.

Kødtunge retter kræver kraftig rødvin
Kød og andre retter med et højt proteinindhold er i stand til at kunne klare de tunge rødvine med høj garvesyre.

Er der tale om en middag med flere retter, bør du altid starte med den letteste vin og slutte af med den kraftigste.

 

Derfor er det vigtigt, at vælge den rette vin til mad

Mad og vin hænger unægteligt sammen. Vin til maden kan endda gøre hele smagsoplevelsen endnu bedre.

Når den rigtige vin til maden vælges, bliver smagen i både vinen og maden forstærket og komplementerer hinanden. Du kan således fremhæve smagen i hver enkelte ret og vin.
Hvis en forkert vin til mad vælges, vil du opleve, at maden vil miste karakter eller at vinen føles flad og anonym. Det kan således være en ekstrem ærgerlig oplevelse.

Står du og skal vælge vin til mad? Måske har du en helt særlig ret planlagt, men mangler at finde en god vin der passer til? Vi har sørget for at lave en overskuelig vin til mad guide, hvor du finder de mest populære retter, der ofte er svære at parre med vin. Tag blot et kig og find inspiration til dit næste gode glas - måske endda også inspiration til middagen.
Ønsker du at få et hurtigt overblik over hvilken vin til maden der vil passe bedst, kan du få netop dette ved at kigge på vores vinetiketter. Sådan finder du nemt ud af om din valgte Tofterup Brothers vin passer godt til eksempelvis fisk, okse eller sushi.