Når du skal vælge vin til lam, er det vigtigt, at den understøtter og komplementerer kødets smag. Ellers kan det blive en lidt kedelig og ulden oplevelse. Er du i tvivl om hvilken vin til lam du bør vælge? Læs mere i vores guide nedenfor og vær sikker på, at den sidder lige i skabet. Vi giver endda også to sikre bud, der er garanti for et godt match.

 

Vin til lam - en sikker vinder hver gang

Lam er måske en spise, der deler vandene, men en godt parret vin kan få selv en lamme-skeptiker til at trække lidt i land igen. Den helt rigtige vin til lam er nemlig med til at skabe en fuldendt oplevelse, der komplementerer og skaber en sammenhængende oplevelse.

Vin til lam kræver noget helt særligt, da vinen ellers vil miste en masse karakter til lammets særegne smag - men vælges den helt rigtige vin til lam, vil madoplevelsen kun blive endnu større. I Danmark spiser vi lam året rundt, men det er særligt omkring påske, at der tilberedes lækre lammeretter i hjemmene landet over. Det er altid let at finde lammekød i både supermarkedet og hos slagteren, især omkring påsketid, men det kan være en anelse sværere at finde vinen. Vi vil faktisk mene, at det er den langt sværeste disciplin. Indkøb og tilberedning af lammet skal nok gå. Hele madoplevelsen kan derimod gå totalt i vasken, hvis der ikke vælges en god vin til lam. Læs de gode råd til at vælge vin til lam i vores lille guide i afsnittet nedenfor.

Når du har styr på din vin til lam, kan du jo med fordel allerede planlægge næste store madoplevelse - uanset om det er højtid, weekend eller blot lidt hverdagsforkælelse. Tofterup Brothers står gerne til tjeneste, når du skal vælge vin til mad, uanset hvad menuen står på.

 

Valg af vin til lam - de gode råd, du søger

Vi anbefaler rødvin til lam. Så langt så godt. Men det er bestemt ikke ligegyldigt hvilken rødvin der vælges. Som beskrevet ovenfor, og som de fleste nok ved, så har lam en lidt særlig smag, hvilket gør det ekstra vigtigt, at den rette vin parres til maden. Ellers kan du ende med at sidde med en ulden smag i munden og tynd, anonym vin.

Så hvad skal du lede efter, når du skal vælge vin til lam? Det kommer faktisk an på mange ting.. Lad os forklare hvorfor.
Lammekød er ikke bare lammekød. Der er forskellig smag i kødet, ligesom du kender det fra forskellige bøf udskæringer af okse.

Lammekølle
En hel lammekølle byder på stor smag - og vin til lammekølle bør have det samme. Gå efter en kraftig rødvin med en krydret smag. Som tommelfingerregel, bør du vælge vinen ud fra hvor fed udskæringen er: jo federe udskæring, jo kraftigere vin.

Lammekrone
En lammekrone vil ofte opleves at have en fed smag, der lægger sig i munden. Dette kan opvejes med en kraftig og syreholdig rødvin, der giver en fornemmelse af at “rense” munden mellem hver bid.

Lammeculotte
Den lækre fedtkant giver fantastisk smag til kødet, men kræver samtidig også modspil fra vinen, så denne ikke forsvinder og virker flad. Gå derfor efter en vin til lam med god syre.
Du kan dog også gå den helt modsatte vej, hvis du ønsker at sætte den fede smag i højsædet og vælge en fed og kraftig vin. Denne type vin til lam er også særligt godt egnet, hvis der serveres federe tilbehør til, som fx flødekartofler.

Lammemørbrad
Denne udskæring steges ofte rosa og har en lidt finere smag end de andre udskæringer. Derfor bør denne rødvin til lam ikke være lige så kraftig. Gå derimod efter lidt lettere rødvin, der gerne har sødme og frugtnoter, så smagen af kødet ikke overdøves.

Lammekoteletter
En spise der nydes året rundt, både stegt eller grillet. Hvis tilbehøret består af en let og lækker salat, kan du med fordel også vælge en lidt lettere rødvin til lam. Og skal det være lidt frækt og sommerligt, så kan du også vælge at gå med en ung hvidvin, der har en frisk smag og god syre.

 

Vin til lam - vores bedste anbefaling

Du har fundet lammekødet og udskæringen - og nu skal du vælge vinen. Selvom du netop har læst den lille guide til valg af vin til lammekølle og andre udskæringer, så kan det stadig føles som en sand jungle, så snart du står ved vinhylderne. Derfor får du nu vores eget bud på god vin til lam, hvor du er garanteret stor smag, der komplementerer kødet.
Faktisk får du hele to gode bud.

Den første er Tofterup Brothers Ribera del Duero Crianza. Den er produceret på tempranillo druen og har en alkoholprocent på 14,5%.
Farven er dyb rubinrød, mens næsen byder på mørke bær og et lag af både cappuccino, vanilje, nelliker og tobak. Smagen er intens og kraftig og netop derfor egner den sig særligt godt som vin til lam, da den formår at matche lammets egen kraftige smag.

Vores andet bud på en god vin til lam er Tofterup Brothers Terroir serie på monastrell druen. Den har samme alkoholprocent som førnævnte vin, altså 14,5%, men byder derimod på en intens aroma af både sorte kirsebær og mørke blommer, samt noter af kaffe, mørk chokolade og cigarkasse. Smagen er kraftig og byder desuden på en forfriskende syre, der går godt i spænd med det fede og kraftige lam, men også andre kødtunge retter.